Orgatec 2018

O dată la 2 ani, cei mai mari profesioniști și experți din industria mobilierului de birou își dau întâlnire la Orgatec. Mai mare ca oricând, expoziția de mobilier pentru spații de birou și spații comerciale de la Köln (Cologne), a dovedit din nou că este în continuare relevantă.

Pe de o parte, la fel ca orice expoziție, este locul unde te întâlnești cu prieteni și cunoștințe din același domeniu, cu furnizori și de cele mai multe ori fiecare seară se sfârșește cu o ieșire în oraș. Pe de altă parte, Orgatec, îți oferă posibilitatea să privești în viitor.

Expozitie-mobilier-germania-orgatec

Tema de la această expoziția a fost Culture @ Work. Expoziția ne-a provocat să anticipăm cum se va transforma ”cultura noastră de lucru” în următorii ani. Mai jos vă prezentăm cele mai îndrăznețe observații legat de scaunele de birou ale viitorului.

Scaunul de birou auto-reglabil.

În ochii noștri, tema centrală este ”munca orientată spre sarcini”. Dacă luăm în considerare că angajatul modern îndeplinește mai multe sarcini diferite de-a lungul zilei, ca și producător îți dorești să facilitezi aceste activități cât mai bine posibil luând în considerare că fiecare sarcină are propriul design sau mod de lucru ”ideal”.

Activitățile de concentrare necesită alte facilități și alt mediu față de întâlnirile, ședințele formale sau ședințele informale din birou. Cred că de aici a pornit fiecare idee legată de noile scaune de birou ale viitorului.

Dacă vă imaginați un angajat contemporan, se află de-a lungul zilei în diferite locații din birou, lucrând cu inter- și intra- departamente. Este ușor de concluzionat că scaunele de birou moderne se doresc auto-ajustabile. Scaunele fiind auto-ajustabile, angajatul nu va mai fi nevoit să le ajusteze scaunul de fiecare dată când schimbă locația de lucru. Dacă la începutul anilor 2000 erau la modă scaunele cu mai multe manete și rotițe de ajustare, scaunele moderne și-au păstrat aceste funcționalități, iar reglarea acestora a fost mult îmbunătățită și facilitată sau automatizată cu mecanisme tot mai moderne de auto-ajustare. Un scaun de birou care a fost dezvoltat cu această idee în minte este scaunul ergonomic Tesla de la Antares. În aceste spații de birou ”open space”, scaunele nu mai sunt obiecte care țin de un singur angajat, ele sunt folosite de mai multe persoane în aceeași zi. Dacă aceste scaune nu sunt ușor de ajustat sau auto-ajustabile, acestea sunt un eșec din punct de vedere ergonomic.

Cu scopul de a rezolva situația de mai sus descrisă s-au înscris patru producători de scaune ergonomice recunoscuți la nivel mondial: Interstuhl, Sedus, Steelcase și Haworth

În cadrul expoziției de mobilă Interstuhl a lansat scaunul de birou ”Pure”. Acest scaun își propune să fie noul etalon de referință a producătorului german. Acest scaun își propune să fie alternativa revoluționară a scaunul de birou clasic. ”Pure” este printre primele scaune de birou care înlocuiește mecanismul convențional cu materiale inovatoare. Acesta asigură mobilitate constantă utilizatorului.

scaun-de-birou-pure-interstuhl

Haworth a răspuns acestei provocări cu scaunul auto-ajustabil ”NIA”. Scaunul de birou a fost la prezentat la expoziție, dar încă nu se cunoaște prețul exact. Scaunul seamănă foarte mult cu scaunul prezent în birourile Apple: ”Pacific” de la Vitra.

scaun-de-birou-haworth

Steelcase și Herman Miller au lipsit la această ediție de Orgatec, dar au lansat la NeoCon USA două modele de scaune ergonomice auto-ajustabile foarte interesante: Cosm și Silq.

scaun-de-birou-cosm-herman-miller

scaun-de-birou-silq-steelcase

Modelul propus de Antares acestei provocări este scaunul mai sus amintit: Tesla.

Prezenți pe piața europeană de peste 25 de ani și având legături așa strânse cu utilizatorii din diferite spații și sectoare de lucru, suntem familiarizați cu solicitările și așteptările utilizatorilor legate de ergonomia, designul și confortul scaunelor de birou pe care le realizăm cu atâta pasiune, chiar la Cluj.

Proiectul Tesla a luat naștere în cooperare cu unul dintre cel mai cunoscut și influent studiou de design european: Claudio Bellini Design. CBD colaborează cu companii de top din întreaga lume, inclusiv cu Walter Knoll, Steelcase, Poltrona Frau sau Riva 1920. Multe dintre creațiile sale au fost recunoscute și premiate de către diferite organisme internaționale, printre care și ”Red Dot” sau ”Good Design”

Desen-scaun-de-birou-tesla

Tesla este extrem de emotiv, oferind confort impresionant și libertate pe parcursul întregii zile la birou. Este scaunul ergonomic care te înțelege și se adaptează nevoilor tale. Scaunul este accesorizat cu mecanism de auto-ajustare, acesta răspunde automat la greutatea corporală, se adaptează și oferă confort total.

scaun-de-birou-antares

În Romania scaunul se poate testa la partenerii Antares sau în showroom-urile Antares din Cluj și București.

Locație showroom scaune Cluj: aici.

Locație showroom scaune București: aici.

Pentru mai multe detalii descarcă prezentarea de aici.

Revenind la Orgatec, se poate concluziona că în perioada următoare timpul va decide dacă aceste inovații vor fi implementate și în birouri de către angajatori. Este limpede că industria mobilierului nu stă pe loc, se dorește a fi cât mai mult automatizată, fabricarea acestor piese de mobilier nu necesită un personal foarte numeros, cusături manuale sau chiar tapițare.