Chiar dacă dorim sau nu, trebuie să recunoaștem că ne petrecem cea mai mare parte a zilei stând la un birou, acasă pe canapea în fața televizorului sau într-un fotoliu comod cu laptopul în brațe lucrând la un proiect. Nu prea acordăm mare atenție poziției în care stăm doar atunci când începem să simțim ceva disconfort. Nu facem deloc corect acest lucru și nu doar din ceea ce privește sănătatea. Psihologii și experții în limbajul corpului spun că poziția în care stăm, dezvăluie mult despre personalitatea noastră. Informativ, vă prezentăm câteva poziții de ședere împreună cu semnificațiile lor.

Postura

Modul în care stăm pe un scaun, fie acasă sau la birou, spune mult despre personalitatea noastră. Experții așa spun că, de fiecare dată când ne așezăm, corpul nostru se angajează într-o comunicare nonverbală. Acum, gândiți-vă bine, care este poziția în care vă așezați de obicei? Fiți atenți, pentru că s-ar putea că nu transmiteți aceeași atitudine pe care credeți că sunteți.

1. Postură dreaptă

Această poziție este potrivită pentru postura dvs. și arată că aveți încredere însine. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că oamenii care s-au așezat drept în timpul interviurilor de angajare au crezut că au fost calificați pentru locul de muncă, deoarece au avut încredere în ei înșiși. În general așa se spune că oamenii care stau drept se gândesc la ei înșiși într-o lumină pozitivă și au mai puține insecurități.

postura dreapta

2. Brațe încrucișate

În momentul în care stați cu brațele încrucișate probabil că sunteți supărați și subconștient creați o barieră între dvs și ceilalți din jur, întrucât vă protejați literal corpul. O altă opinie este că această poziție pur și simplu înseamnă că aveți un caracter puternic, sunteți serioși și analitici. 

brate incrucisate

3. Picioare încrucișate

Acest mod de așezare deși pare o poziție dominantă, semnificația ei poate să fie următorul: oamenii care stau așa nu au încredere în ei însuși, nu vor pe nimeni să le vadă slăbăciunile, stau așa pentru a se proteja într-un mod ascuns. Alții au o explicație diferită: cei care stau în această poziție adesea au ideii creative și o imaginație puternică. Le place să învețe lucruri noi și să viziteze locuri nevăzute până acum. Un expert în limbajul corpului afirmă următorul: "dacă observați că cineva se asează în așa fel lângă dvs. înseamnă că se simte confortabil lângă dvs și este interesat în ceea ce spuneți. Este posibil că genunchiul persoanei va fi îndreptat câtre dvs. făcându-vă să știți într-un mod nonverbal că  sunteți cel care îi atrage atenția."

picioare încrucisate

4. Genunchii unul lângă altul

Această poziție este un semn de veselie, de extroversiune. Persoanele care de obicei stau în acest mod sunt prietenoase, deschise și vorbărețe. Opinia unui expert de limbajul corpului despre această poziție este următorul: ”persoanele care stau așa sunt ambițioase, încăpățânate și străduitoare de a-și atinge scopurile. Își planifică cu atenție educația și cariera, sunt observatori excelenți.”

genunchii unul langa altul

5. Genunchii depărtate

Persoanele care adoptă această poziție, de dinafară poate că par egocentric(i/e), arogant(i) și critici dar adevărul poate să fie următorul: sunt perfecționiști plin de anxietate. Opinia lui Barbara Pease, expert în limabajul corpului este: ”Această poziție pune masculinitatea unui bărbat în primul plan. Cu picioarele ferm pe pământ își afișează că nu are intenția să pleacă nicăieri.” Janine Driver, expert de limbajul corpului spune că: ”oamenii cu putere ocupă mai mult spațiu”.

genunchii departate

6. Genunchii drept înainte

Caracteristica cea mai importană a persoanelor care de obicei stau în acest mod este: inteligența și raționalitatea. Se simt confortabil dacă se află într-un mediu liniștit, nu le place întârzierea și de obicei sunt nerăbdătoare. Uneori persoanele care stau în această poziție își ascund insecuritatea. 

genunchii drept inainte

7. Cum să stați corect la job-ul de birou sau la un interviu de angajare

La participarea unei ședințe, atât femeile cât și bărbații ar trebui să stea cu o postură erectă. O poziție adecvată pentru femei ar fi să stea cu gleznele încrucișate iar bărbații ar trebui să se așeze drept, eventual cu o mână pe brațul scaunului. Aplecați-vă pentru a arăta interes pentru ceea ce se discută la ședință.

Când vă aflați la un interviu de angajare, sfatul lui Janine Driver este să nu stați cu picioarele încrucișate. De ce? Răspunsul este ușor: dacă încrucișați picioarele în scurt timp o să vă amorțește piciorul. Schimbarea bruscă de poziție în scaun poate să aibe impresia că sunteți nervoși. În schimb, cea mai adecvată poziție ar fi să stați drept în scaun cu ambele picioare jos pe podea.

interviu de angajare

Data viitoare când vă așezați o să fiți conștienți de semnificația poziției și despre faptul că ce atitudine transmiteți mediului înconjurător. Nu uitați nici despre faptul că astfel puteți să aflați starea oricărui coleg fără să vorbiți cu el. Astfel ușor puteți să vă dați seama cum să-l apropiați sau în ce mod să vorbiți cu el.

Surse: https://www.sciencedaily.com/ , www.theepochtimes.com/ , www.dazzling.news/ , www.nbcnews.com , economictimes.indiatimes.com , timesofindia.indiatimes.com , www.pulse.ng/