Catalogul Antares Selection este unul foarte special pentru noi. Nu numai că conține produse noi pe lângă cunoscutele clasice dar este primul catalog Antares făcut din hârtie reciclată! Tocmai de aceea, în acest articol dorim să discutăm despre importanța reciclării în zilele curente și despre câteva fapte interesante despre reciclarea hârtiei.
Reciclarea este una dintre cele mai importante practici de gestionare a deșeurilor și este esențial pentru a urma o viață sustenabilă. Întradevăr, procesul de producere a deșeurilor nu poate să fie oprit dar fiecare dintre noi are oportunitatea de a face o mică schimbare astfel având un impact pozitiv asupra societății.
Oare ați auzit de conceptul celor 3R? Acesta provine din Reduce, Reutilizează, Reciclează, acestea fiind procedurile cele mai importante de urmat pentru un stil de viață sustenabil și pentru a minimaliza cantitatea de deșeuri, iar ce înseamnă mai exact acest lucru? – haideți să vedem:
- Reduce: se referă la încercarea de a reduce cantitatea de deșeuri pe care o producem
- Reutilizează: refolosim un produs pe care altfel am arunca ca deșeu, așa cum este; refolosirea unui produs de mai multe ori (dacă este cazul) sau găsirea unui nou scop, este prietenos cu mediul și se poate considera și mai eficient, în unele cazuri decât reciclarea
- Reciclare: procedura în care transformăm ceva care poate fi considerat deșeu într-un produs nou
După cum se poate observa, reciclarea este ultima procedură, înainte de a ajunge acolo trebuie să luăm și alte măsuri, cum ar fi schimbarea obiceiurile de consum. Dacă începem să consumăm mai inteligent și mai conștient putem să reducem cantitatea deșeurilor individuale.
Reciclarea hârtiei
Un fapt distractiv istoric este că în jurul anului 1031, Japonia începe prima reutilizare înregistrată vreodată a deșeurilor de hârtie. Toate documentele și hârtiile erau reciclate și re-prelucrate în hârtie nouă, apoi vândute în magazine locale de familie din toată țara.
Deasemenea, existau vremuri când hârtia era o marfă scumpă, rară, prețioasă, utilizarea căruia nu era deloc obsesivă cum este în zilele curente. Inițial instrument de comunicare, astăzi mai mult folosită pentru ambalare, hârtia este un produs de care am devenit dependenți. Întradevăr, sub forme diferite dar hârtia ocupă aproximativ 41% din totalul deșeului menajer pe care îl producem. Oare ați auzit de faptul că, cu tehnologiile actuale hârtia ar putea fi reciclată chiar de 4 – 6 ori? Destul de impresionant, nu-i așa?
Din 24 de copaci se pot produce 1 tonă de hârtie standard, utilizată în birouri...oare cu această informație în minte, încă doriți să printați acel document pe care o să-l puneți într-un dosar prăfuit de pe un raft? Bineînțeles, sunt anumite documente care trebuie imprimate din mai multe motive, acum ne referim la cele pe care le imprimăm doar din obișnuință. Tot aici merită menționat că 77% din deșeurile de hârtie de birou sunt reciclabile, procentaj foarte mare care indică faptul că fiecare birou ar trebui să aibe un plan de reciclare pentru astfel de deșeuri. Un pas bun este să aveți un coș desemnat pentru hârtia uzată dar și pentru alte materiale reciclabile. Acesta nu costă mulți bani sau energie dar poate avea un efect benefic mare, având în vedere faptul că un angajat obişnuit ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou, generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă.
Sursă: Clean River Recycling Solutions
Înainte de a ajunge la reciclare, totuși mai avem două proceduri, cea de a reduce cantitatea de deșeu și cea de reutilizare a acestora. Companiile multinaționale dar și oameni individuali au propus planuri de a funcționa paperless, adică își vor continua activitatea fără utilizare de hârtie. O iniţiere realizabilă într-o era electronică şi dezvoltată dar pentru care trebuie parcurs un drum lung, până dependenţa de acest produs ordinar se va înceta. Utilizarea fără minte a hârtiei are consecințe grave. Fără îndoială, toată lumea știe că producerea oricărui produs necesită energie, în cazul hârtiei, acesta implică și tăierea copacilor. În jur de 30-40% din toată recolta mondială de lemn este utilizată pentru producerea hârtiei, un procentaj destul de mare, privind faptul că producerea hârtiei din deșeuri consumă mai puține resure decât din lemn.
Pentru a fi și mai bine informat despre acest topic, haideți să vedem câteva fapte pline de interes! După ce le cunoașteți cu siguranță veți regândi modul în care utilizați hârtia:
- Cu fiecare tonă de hârtie reciclată, puteți salva 17 copaci
- 77% din deșeurile de hârtie de birou sunt reciclabile
- Hârtia de înaltă calitate este cea mai irosită tip de hârtie; aceasta este adesea aruncată direct în coșul de gunoi în loc de cutia de reciclare. Educarea tuturor cu privire la necesitatea reciclării hârtiei este o prioritate, astfel încât să nu avem nevoie să tăiem în continuare copacii cu mii pe zi
- Hârtia de birou poate fi refăcută sub formă de prosoape de hârtie, hârtie igienică, hârtie tissue dar chiar se poate bucura de o a doua viață în form unui ziar sau a unei cutii cu ouă
- Hârtia maro este reciclabilă la fel, creștere cumpărăturile online a crescut și numărul cutiilor de carton aruncate. Înainte să faceți acest lucru, gândiți-vă puțin și încercați să-i căutați un nou rost sau să-l puneți pe de o parte, deoarece o să fie cu folos atunci când doriți să trimiteți cuiva un colet sau îl puteți folosi când vă mutați
-Faptul că un top de hârtie reciclată are un preț mai ridicat decât hârtia obişnuită, se poate justifica economic: costurile serviciilor de salubrizare devin mai puține deoarece costurile legate de depozitare în gropile de gunoi sau de ardere a deșeurilor de hârtie în incineratoare, nu mai există. Cum industria managementul deșeurilor, inclusiv colectarea hârtiei devine din ce în ce mai puternic se nasc și noi locuri de muncă: pentru fiecare 15.000 tone de ziare reciclate anual, sunt create 30 de posturi pentru colectarea hârtiei, alte 40 de posturi pentru procesarea ei și 75 pentru fabricarea hârtiei de ziar
- Hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada, iar un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon (conform EPA – Environment Protection Agency, USA / Agenţiei pentru Protecţia Mediului SUA). Astfel, reducând cantitatea de hârtie şi carton care ajunge în gropile de gunoi, reducem încălzirea globală.
Catalog Selection by Antares Romania
Realizarea acestui catalog a fost un pas important pentru noi. Ne pasă de mediul nostru încorjurător, credem că fiecare contribuție contează și că împreună putem obține rezultate excelente! Suntem bucuroși că primul nostru catalog de produse, făcută din hârtie reciclată este deja disponibil în showroom-urile noastre. Considerăm, de asemenea, important să menționăm că printre produsele noastre ne putem lăuda și cu scaune ergonomice, cu elemente reciclabile. Scaunele de birou Ergohuman, Enjoy, Mirus și Nefil au Certificatul GreenGuard. Produsele care obțin această certificare îndeplinesc unele dintre cele mai riguroase și mai cuprinzătoare standarde de emisii chimice, contribuind la reducerea poluării aerului din interior și a riscurilor potențiale pentru sănătate ale expunerii chimice. Toate scaunele sunt reciclabile între 97% și 98%, plasându-le la capătul superior pentru sustenabilitate și acreditări ecologice.
Misiunea noastră de astăzi era să împărtășim câteva informații despre importanța reciclării, mai precis despre reciclarea hârtiei și să răspândim faptul că fiecare dintre noi poate face o diferență! Vă invităm să vă gândiți și dvs la un plan de urmat pentru a trăi o viață mai sustenabilă și cu abordarea căreia nu numai că o să vă simțiți mai bine că faceți lucruri bune pentru mediul în care trăiți dar o să vă motivați și pe alții să facă aceeași lucru.
Pentru mai multe detalii ne găsiți în showroom-urile din București și Cluj-Napoca ori ne puteți contacta pe marketing@scaune.ro.
Vă așteptăm!
Surse:
https://hartareciclarii.ro/homepage/stiati-ca/hartia-stiati-ca/
https://www.conserve-energy-future.com/various-recycling-facts.php
https://www.buschsystems.com/resource-center/page/a-brief-timeline-of-the-history-of-recycling
https://www.thebalancesmb.com/the-3-r-s-reduce-reuse-and-recycle-3157809
http://www.32trash.org/legacypages/did_you_know.htm
https://archive.epa.gov/wastes/conserve/materials/paper/web/html/basic_info.html
https://www.theworldcounts.com/stories/paper-waste-facts