Unde te afli în acest moment? Probabil în fața calculatorului stând pe o canapea, sau pe un scaun citind pe calculator știri de pe internet. Ei bine, avem ceva știri pentru tine la care ar trebui să stați jos sau mai bine spus să stați în picioare. Scaunul dvs. încetul cu încetul vă dăunează tot mai mult sănătății!
(Exemplu: Statul incorect pe scaun) “Boala scaunului” conform oameniilor de știință, este din ce în ce mai aparentă și în birourile din România. Această boală apare deoarece oamenii petrec aproximativ opt ore pe zi la locul de muncă, uneori mai mult de opt ore, iar majoritatea timpului este petrecut stând pe scaun. Asta înseamnă minim o treime din fiecare zi lucrătoare, pe care o petreceți pe scaun, însă când ajungeți acasă vă așezați pe o canapea relaxându-vă sau vă așezați pe scaunul din fața calculatorului…
Totuși, nu întotdeauna este vina scaunului. Problema vine de la statul incorect pe scaun, gârbovit înainte, cu lobul urechiilor în fața umerilor mai multe ore fără să ne mișcăm.
Rezultatul?
Conform Doctorului James Levine, (MD, PhD) statul pe scaun afectează sistemul metabolic sistemului nostru: “Astăzi, corpurile noastre se deteriorează din cauza obezității, hipertensiunii arteriale, diabet zaharat, cancer, deprimarea boliilor de sănătate și starea generală de rău de zi cu zi sunt cauzate de <<boala statului pe scaun>>, cum au numit-o oamenii de știință.”
Aceste afecțiuni legate de statul pe scaun pot fi evitate, inclusiv riscul formării cheagurilor de sânge, durerea de spate, hipertensiunea și diabetul, cauzat de obezitate; principala cauză de boli cronice în România sub vârsta de 50 de ani. Dacă încă nu ați avut dureri de spate, nu înseamnă că ați scăpat. Conform Institutului Național de Sănătate Publică opt din zece persoane vor fi afectate la un moment dat în timpul vieții lor de aceste afecțiuni.
De cele mai multe ori putem vorbi de scaune necorespunzătoare, de scaune de calitate inferioară, care contribuie în mare parte la apariția ”boliilor de scaun”. Statul pe scaun necorespunzător stresează coloana vertebrală de aproximativ două ori mai mult decât statul în picioare conform studiului doctorului Joel Press, directorul Instituții Spinării și a Sportului din cadrul Institutuli de Reabilitare din Chicago, USA.
O poziție a utilizatorului de aplecarea în față, crește presiunea și mai mult pe coloana vertebrală, din cauza formării formei convexe sau forma „C”. Fapt care obosește și solicită peste măsură spinarea.
Cum arată aceste date exprimate în cifre? Unele grupuri stau pe scaun mai mult decât altele, este și normal. Dar un exemplu comun și des întâlnit este munca la birou cu câte 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. În afară de muncă, mai stăm jos aproximativ 1 ora/zi mâncând. Adică, în total aproximativ, 9-10 ore pe zi în cursul zilelor lucrătoare. În afară orelor la muncă, și mâncat mai petrecem aproximativ 2-3 ore pe zi în fața calculatorului, televizorului, sau citind cărți, ziare etc. În cursul sfârșitului de săptămână să presupunem că nu stăm jos deloc, lucru greu de imaginat dar totuși să ne imaginăm această propunere. Așadar, în total pe stăptămână stăm aproximativ 70 de ore, dacă mai adăugăm și zilele de weekend, care sunt mult mai greu de definit din cauza multitudini de activități, putem spune că petrecem aproximativ 80 de ore ”stând pe fund”, 56 de ore dormind dintr-un total de 168 de ore.
Concluzie: Minim 47% din totalitatea timpului stăm pe scaun!
Vă surprinde?
Știind aceste certitudini, ați considera cumpărarea unor scaune oarecare sau unele scaune ergonomice special concepute pentru sprijinirea spatelui în cel mai corect, natural și comod mod posibil?
Achiziția unui scaun ergonomic de calitate în zilele noastre nu mai trebuie tratată ca o cheltiuală, achiziția unui scaun ergonomic este o investiție, o investiție pentru sănătatea dumneavoastră!