Conferința Internațională a Clusterelor din Transilvania (TCIC), ediția a șesea, a avut loc la CREIC - Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative în perioada 16-18 iulie, un eveniment susținut de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord. TCIC (Transylvanian Clusters International Conference) asigură operatorilor economici locali acces la tehnologii, tendințe și studii actuale din diferite industrii, creând o oportunitate excepțională de networking, tema acestei ediții fiind Future Skills for Industry!
Termenul cluster de afaceri, cunoscut și sub numele de cluster industrial sau cluster competitiv a fost introdus și popularizat de Michael Porter, un profesor de management strategic la Harvard Business School. El susține că clusterele au potențialul de a influența concurența în trei moduri: prin creșterea productivității companiilor din cluster, prin stimularea inovației și prin crearea afacerilor noi în domeniu. Un cluster de afaceri este o locație geografică în care se acumulează suficiente resurse și competențe, oferind o poziție cheie într-o anumită ramură economică de activitate și un avantaj competitiv durabil față de alte locuri. Unul dintre cele mai cunoscute clustere din lume este Silicon Valley din SUA, aici fiind create câteva dintre tehnologiile fără de care persoana modernă nu ar putea trăi.
Un alt exemplu local este Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord care include trei clustere: Cluster Mobilier Transilvan, Transilvania IT Cluster și Agro Transilvania Cluster care conectează sute de IMM-uri, corporații, antreprenori, universități și instituții publice cu scopul de a dezvolta parteneriate, de a găsi soluții inovatoare dar chiar și pentru a influența în mod pozitiv creșterea economică. Evenimentul organizat de consorțiu, Transylvanian Clusters International Conference (TCIC) era creat pentru a aduce împreună participanții interesați cu specialiștii industriei cu scopul de a împărtăși idei, de a discuta despre tendințele noi a pieței și de a dezbate problemele actuale. Paneliștii conferinței au venit din mai multe țări, cum ar fi: Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia sau Ucraina, reprezentând clusterele și prezentând oportunități, tendințe, dar chiar și probleme noi care apar în industria lor.
Cluj Future of Work // Custom design product skills
Cluj– Future of Work este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare-dezvoltare Urban Innovative Actions care își propune analiza și testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrativ și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă. Modulul Custom Design coordonat de Cluster Mobilier Transilvan face parte din Cultureprenors 20/21, un program de educație antreprenorială dedicat profesioniștilor din sectoarele culturale și creative (sursă: Centrul Cultural Clujean). Participanții programului, care provin din diverse industrii și firme, au avut două proiecte de pregătit, unul în grup și unul individual, scopul cărora a fost dezvoltarea produselor noi. La TCIC grupurile au prezentat proiectele lor:
- Living room furniture with traditional motifs
- Office organizer
- Multifunctional table
- Furniture for the hallways
Echipele au ajuns la rezultate frumoase, mai jos puteți vedea produsele dezvoltate:
Este important de menționat că la acest proiect au participat și de la Antares Romania, îi felicităm colegii: Tabita Ciupe, László Becze, George Dobrescu și Mihai Moldoveanu pentru munca și efortul depus la fel în proiectul de grup cât și în finalizarea proiectului individual! Gândul final ale colegilor noștri despre program a fost că pe lângă multe practici bune au învățat să lucreze împreună cu persoane din diferite domenii pentru a atinge un scop comun; învățarea interdisciplinară fiind un mare beneficiu al programului.
Innovative Clusters // Product Development Workshop Conclusions
Studenții de design și arhitectură de astăzi, sunt cei care vor schimba viitorul cu creațiile lor inovative, iar acest workshop, susținut de Cluster Mobilier Transilvan este locul potrivit pentru a începe acesta! Participanții erau studenții de la Univeritatea din Sopron, Ungaria (uni-sopron.ro) și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România (uad.ro), iar workshop-ul era coordonat de o echipă de mentori alcătuit din profesori ale celor două universități.
Studenții au lucrat între 9-16 iunie, în Cluj-Napoca în grupuri mixte și au avut de rezolvat trei proiecte. Fiecare grup a avut un proiect separat, singurul lucru comun între ele era faptul că participanții trebuiau să dezvolte produse noi pe baza temei ce au primit de la partenerii industriali: E-Laborator Feeria SRL din Băleni, Salice Comprod SRL din Cluj-Napoca și Antares Romania SRL din Cluj-Napoca, temele fiind următoarele:
- Dezvoltarea unei mese de asamblare mobile – E-Laborator SRL
- Dezvoltarea unei mese extensibile – Salice SRL
- Dezvoltarea unei familii de panouri fonoabsorbante – Antares Romania SRL
După prezentarea fiecărui grup, partenerii industriali au aurcat pe scenă pentru a discuta despre rezultatele obținute de câtre studenți și proiectele viitoare!
Dezvoltarea unei familii de panouri fonoabsorbante
Conform unui raport publicat de Agenția Europeană de Mediu, sănătatea și bunăstarea milioanelor oameni din Europa este afectată în mod negativ din cauza zgomotului ambiental. Poluarea fonică, un pericol invisibil, afectează sănătatea tuturor grupurilor de vârstă. Expunerea la zgomot puternic poate provoca tensiune arterială crescută, boli de inimă, tulburări de somn și stres dar chiar și pierderea auzului.
Soluții pentru această problemă există pe piață, cele mai cunoscute sunt: dopuri de protecție, căști de protecție și panouri fonoabsorbante pentru instituții dar și pentru uz rezidențial.
Birourile de tip open space au nenumărate surse de zgomot, care pot cauza discomfort, neatenție, stres și frustrare. Pentru a minimiza zgomotul din birou jucătorii mari de pe piață au lansat propriile produse fonoabsorbante. Pentru că suntem conștienți că aceste produse vor fi din ce în ce mai căutate în viitor, am cerut viitorilor designeri/arhitecți să proiecteze un panou fonoabsorbant inovativ pentru birouri!
Echipa, alcătuită din 4 studenți a Universității din Sopron și a Universității de Artă și Design din Cluj, a avut la dispoziție o săptămână pentru a dezvolta un astfel de produs. Procesul de proiectare era coordonat de o echipă de mentori, alcătuit din profesori experimentați, pe lângă ajutorul cărora studenții au avut la dispoziție echipamente de testare din Laboratorul regional de proiectare și prototipare din cadrul Centrului Regional de Excelență pentru Industriile Creative (CREIC).
Acest workshop era o oportunite nu doar pentru studenți dar și pentru noi să lucrăm împreună cu desginer/arhitecți talentați. Tocmai de aceea am organizat un open day la sediul Antares, unde studenții erau invitații speciali! După turul fabricii, ne-am așezat cu toții în sala de ședință unde echipa a prezentat ideea lor de a dezvolta un panou fonoabsorbant pliabil, având în vedere că o problemă majoră în birourile de tip open space este lipsa spațiului.
Produsul este făcut din poliuretan special fonoabsorbant, care poate fi tapițat cu diferite tipuri de materiale. Panoul se poate asambla și dezasambla ușor, în câteva minute iar datorită formei și faptului că este pliabil atunci când nu este utilizat poate fi depozitat sub birou sau într-un dulap, unde nu deranjează pe nimeni și nici nu se vede.
Cu ambiție, cunoștințe în domeniu, viziune proaspătă și multe ore petrecute cu muncă, echipa a reușit să facă față provocării și pe baza designul lor s-a produs primul prototip al panoului fonoabsorbant care era prezentat la TCIC! Dorim să felicităm studenții pentru efortul despus și seriozitatea cu care au tratat acest proiect!
Ediția a șasea a Conferinței Internațională a Clusterelor din Transilvania (TCIC) era într-avedăr unul special, o combinație între spațiul online și offline dar cu o atmosferă remarcabilă! Așteptăm cu interes evenimentul de anul viitor și tema pe care îl va prezenta! Noi vom fi acolo, iar voi?
Pentru mai multe detalii ne găsiți în showroom-urile din București și Cluj-Napoca ori ne puteți contacta pe marketing@scaune.ro.
Vă așteptăm!