Consecințele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în viața de zi cu zi, fie că vorbim despre ploi abundente sau valuri de căldură, situația se agravează, iar pentru ca acesta să se normalizeze puțin, atitudinea oamenilor, consumatorilor, instituțiilor trebuie să se schimbe. Campania Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care va fi detaliată mai jos, este o inițiativă care poata ajuta consumatorii dar la fel și firmele, producătorii să devină mai prietenoși cu mediul.

Harta furnizorilor ecologici

Protecția mediului, reciclabilitatea și reutilizare produselor, reducerea cantității deșeurilor individuale devin teme din ce în ce mai discutate. Consumatorii finali sunt mai conștienți de ce produse cumpără și de unde cumpără; conform unui studiu realizat în SUA, 78% dintre oameni sunt predispuși să cumpere un produs care este etichetat în mod clar ca fiind ecologic[1].

Suntem conștienți că schimbarea nu vine de la o zi la alta, dar credem în faptul că micile schimbări contează. Ca organizație și noi implementăm noi măsuri în această privință, astfel ca primul pas, la realizarea noului Catalog Selection am folosit doar hârtie reciclată! Considerăm de asemenea important, să menționăm că printre produsele noastre ne putem lăuda și cu scaune ergonomice, cu elemente reciclabile! Scaunele de birou Ergohuman, Enjoy, Mirus și Nefil au Certificatul GreenGuard. Produsele care obțin această certificare îndeplinesc unele dintre cele mai riguroase și mai cuprinzătoare standarde de emisii chimice, contribuind la reducerea poluării aerului din interior și a riscurilor potențiale pentru sănătate ale expunerii chimice. Toate scaunele sunt reciclabile între 97% și 98%, plasându-le la capătul superior pentru sustenabilitate și acreditări ecologice. Pe lângă produsele menționate mai sus, în viitor dorim să folosim componente/piese reciclate în producția scaunelor Antares.

Pe de altă parte, Antares Romania face parte din Inițiativa SEAQUAL. Aceasta promovează și sprijină curățarea oceanelor, obiectivul principal a inițiativei fiind lupta și conștientizarea problemei deșeurilor marine. Pe piață există materiale textile care sunt aprobate de această comunitate, acestea au în componență polipropilenă și plastic pescuit din mare (cel puțin 30% din compoziția totală), iar în momentul de față, Antares Romania poate comercializa și folosi aceste materiale textile!

Material textil din frie SEAQUAL care provin din ocean

Achizițiile publice ecologice contribuie la extinderea pieței cu produse și servicii prietenoase cu mediul! În ultima perioadă și în piața din România se poate observa o schimbare în acest aspect, consumatorii devenind tot mai deschiși la produse ”verzi”. Din partea instituțiilor publice la fel se observă tendința de a orienta mai mult spre astfel de produse, conform ANM, promotor al achizițiilor publice ecologice.  

Este de așteptat ca în viitorul apropiat tot mai multe licitații să aibe ca subiect produse reciclabile. Mulți achizitori cred că este foarte greu să găsești în țara noastră un producător sau furnizor ecologic, dar acesta nu este cazul. Tocmai pentru a contrazice această presupunere, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a realizat o hartă interactivă, care în acest moment încă este doar o “mostră” cu firme și producători din România care aleg să opereze cu o abordare mai ecologică. Mulțumim celor de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pentru oportunitatea de a participa în această înițiativă!

Antares România pe harta furnizorilor ecologici

Rămânând la tema achizițiilor publice ecologice, celor înscriși într-o astfel de procedură, se cere prezentarea Certificatului ISO 14001 – pentru managementul mediului. Scopul standardului fiind de a susține protecția mediului și de a preveni poluarea acestuia. Organizațiile care dețin acest certificat au o poltică de mediu intern, conform căreia își desfășoară activitatea. Antares România deține acest certificat pentru recunoașterea Sistemului de Management de Mediu pentru ambele centre de producție, din Cluj-Napoca și Remetea.

Vă încurajăm pe toți să alegeți să cumpărați de la producători ecologice!

Pentru mai multe detalii ne găsiți în showroom-urile din București și Cluj-Napoca ori ne puteți contacta pe marketing@scaune.ro.

Vă așteptăm!


[1] https://www.businesswire.com/news/home/20210322005061/en/GreenPrint-Survey-Finds-Consumers-Want-to-Buy-Eco-Friendly-Products-but-Don%E2%80%99t-Know-How-to-Identify-Them