Secolul al XX-lea însemna perioada cea mai importantă pentru scaunele moderne. Arhitecții au avut ocazia să profite de inovațiile tehnologice și de accesibilitatea mai simplă a maselor pentru a-și aduce proiectele în viață. Singura limită era doar creativitatea lor. La fel ca operele de artă și scaunele au propria lor poveste și acestea uneori sunt mult mai surprinzătoare decât ați putea crede.

Scaune celebre

În prima parte a seriei, am discutat despre câteve scaune celebre din filme iar partea a doua vom continua cu arhitecții care au avut un efect mare asupra industriei de mobiliă, asupra designul scaunelor și cu poveștile din spatele câtorva piese cunoscute de al lor. 

1. Eames Lounge Chair și  Scaunul de bucătărie  de Charles and Ray Eames

Charles si Ray Eames

Scaunul Lounge era creat de un cuplu american, Charles și Ray Eames, arhitecți care au contribuit masiv la dezvoltarea arhitecturii moderne. Singura piesă de lux din portfoliul lor fiind acest scaun, scopul cuplului era să creeze mobile care pot fi produse în masă. În 1956 când scaunul era introdus pentru public, nu a existat niciun alt produs asemănător pe piață. Astăzi lucrurile sunt mai diferite, multe companii au lansat un astfel de scaun în propria lor variantă. Scaunele originale, care port numele Eames, în SUA sunt produse de Herman Miller iar în Europa de Vitra. Cu toate luate în considerare, putem afirma că Scaunul Lounge nu doar că a rezistat trecerea timpului dar a devenit unul dintre cele mai semnificative piese de mobilier din secolul al XX-lea.

Eames Lounge Chair

Scaunele de bucătărie a soțiilor Eames sunt cu adevărat piece iconice a anilor ’50. Popularitatea lor constă în designul modern și ergonomic. Modelul original a fost primul scaun din plastic care era produs industrial. O variantă nouă a scaunului era lansată în cadrul Târgului de Mobilă din Milano în 2015. Producătorul din Europa, Vitra a considerat că a sosit timpul să actualizeze dimensiunile scaunelor fiind că înălțimea medie a oamenilor a crecut cu aproape 10 centimetri de când scaunul era lansat de prima dată. Schimbarile par minime dar erau necesare pentru a menține confortabilitatea scaunelor și pentru a satisface nevoile utilizatorilor de astăzi.

Scaun in stil Eames

2. Scaunul Egg de Arne Jacobsen 

Arne Jacobsen

Inițial scaunul lui Arne Jacobsen era proiectat special pentru holul hotelului Royal din Copenhaga, în 1958 împreună cu multe alte piese de mobilă. Designul scaunului a fost revoluționar pentru vremea sa și își menține popularitea și astăzi. Cu trecerea timpului scaunul a devenit un clasic, un element indispensabil pentru iubitori de design și un simbol recunoscut al modernismului. Scaunul a apărut și în filme celebre.

Scaun Egg

3. Scaunul Ghost de Philippe Starck

Philippe Starck

În cazul în care vă place designul clasic dar totuși doriți să modernizați apartamentul, scaunul Ghost vă va ajut în acest lucru! Scaunele făcute din policarbonat sunt transparente și practic dispar într-o cameră. Este un scaun preferat de designerii de interior pentru că se pot asorta cu absolut orice decor și sunt excelente pentru spații mici. Scaunele se pot integra în multe ambianțe cum ar fi: bucătărie, dormitor sau chiar și în birou. “Nu contează dacă aveți un stil minimalist sau maximalist, acest scaun este o alegere pe care nu o să regretați”, spune Julie Muniz o experă în scaune. “Ghost”, de Philippe Starck, era inspirat după un fotoliu în stil Louis XV și a fost lansat de prima dată în 2002.

Scaun Ghost

4. CH88 de Hans J. Wegner

Hans J Wegner

Hans J. Wegner are numeroase creații admirabile, începând de la Wishbone până la Shell, care au putea să ocupă un loc și în această listă. Totuși alegerea noastră a picat pe scaunul CH88. Proiectul pentru acest scaunul era făcut în 1955 dar din nefericire a rămas doar un prototip timp de aproximativ 50 de ani. Produsul final era lansat de Carl Hansen & Son, o companie daneză de mobilă, în aprilie 2014, anul în care arhitectul modernist ar fi împlinit 100 de ani. Scaunul are un spate din lemn subțire, capete ridicate pentru a odihni brațele, un șezut oval din lemn și un cadru de oțel. CH88 este un scaun elegant cu o istorie interesantă, disponibil astăzi  într-o gamă largă de finisaje, culori și opțiuni de cadru.

Carl Hansen CH88

5. Scaunul Parsons de Parsons School of Design 

Faceți cunoștință cu Parsons, cunoscut și preferat de multă lume. Scaunul era creat în 1930 și așa se spune că numele lui provine de la Parsons School of Design, unde era creat. Jean-Michel Frank și-a contestat elevii să creeze o masă cu linii simple și un scaun potrivitor. Scaunul are numeroase variante și este un produs popular din motive bune. Tapițat din stofă de calitate, scaunele nu au brațe, caracteristica care le fac atât de convenabil și confortabil în orice sufragerie.

Parsons

 6. Scaunul Wassily de Marcel Breuer 

Marcel Breuer

Marcel Lajos Breuer arhitect și designer de mobilier, născut într-o familie din Ungaria, este unul dintre cei mai influenți moderniștii ai secolului XX. Scaunul Wassily era creat între anii 1925-1926 și are o formă simplificată a scaunului clasic, o siluetă conturată din fâșii separate pentru șezut, spătar și brațe. Breuer era inspirat să creeze acest scaun atunci când mergea cu bicicleta. Era curios cum ar arăta un mobilier făcut din tubul de oțel de la ghidonul unei biciclete. Scaunul era numit după un prieten de al lui Breuer, Wassily Kandinsky pictor de origine rusă și instructor al Școlii Bauhaus.

Scaun Wassily

Și lista ar putea să mai continuă...Acestea sunt doar câteva piese iconice al secolului XX care nu numai că au rezistat trecerea timpului dar se bucură de o popularitate nemaivăzută și astăzi, în industria mobilei.