Termenul "office landscape" referă la un concept de design interior și are scopul de a crea un interior cu aspect plăcut din punct de vedere estetic. Practic acesta înseamnă amplasarea mobilierelor și plantelor, utilizarea luminei naturale și lucrărilor de artă într-un mod creativ pentru a face mediul cât mai productiv și plăcut.

Office landscape

Secolul al XX-lea a adus o schimbare mare în designul interior a birourilor, în această perioadă au început să apare birourile de tip open office. Acesta nu numai că era revoluționar în modul în care oamenii lucrau dar și în ceea ce a privit arhitectura. 

De unde provine termenul "office landscape"?

Pe măsură ce războiul s-a stins, noi idei au început să crească în fiecare domeniu iar unul dintre acestea era cu privire la modul în care ar trebui organiza lucrătorii în spațiile de birou.

"Bürolandschaft" (office landscape) este o mișcare de la începutul anilor 1950 în Germania. Conceptul constă în plasarea birourilor în grupuri organice, pentru a încuraja conversația între colegi și pentru a crea o forță de muncă mai fericită.

Pâna după al Doilea Război Mondial, birourile din Europa, SUA și Canada arătau aproape la fel și aveau două părti esențiale: primul fiind birourile închise pentru directori și manageri iar al doilea fiind rândurile de birouri pentru lucrători obișnuiți. Pentru schimbarea acestei cadru și pentru regândirea scopului unui birou, "Bürolandschaft"  se consideră o schimbare mare în istoria corporativă.

Bürolandschaft

Schimbarea a început cu mutarea personalului în zone comune, la birouri plasate mai libere în secțiuni. Pentru a crea intimitate și pentru a repartiza secțiunile au folosit sisteme suspendate sau plante, astfel au reuși să creeze un birou pe plan deschis adecvat pentru muncă individuală dar și pentru cea în echipă, fără să blocheze lumina naturală.

Această reorganizarea era concepută pentru a ajuta la demolarea culturilor și protocoalelor stricte la locul de muncă.

Office landscape astăzi

În zilele moderne, Bürolandschaft are un sens puțin mai diferit ca și acum 70 de ani. Pe vremuri, această idee revoluționară a schimbat valorile unei corporații dar și viața multora. Întradevăr, viața în general, împreună cu piața internațională sunt diferite astăzi dar totuși se poate observa valorile de bază a mișcării din anii '50 în birourile actuale, în era digitală.

Cum și Nikil Salav a scris în carte lui "Cubed", purtătorii de cuvânt a acestei mișcări erau frații germani, Wolfgang și Eberhard Schnelle. Ei, ușor au devenit lideri de design inovativ de birouri, fondând o firmă de planificare spațială numită Quickborner. Frați Schnelle au crezut în faptul că un spațiu de birou ar trebui să fie mult mai organic și au respins teoria structurii hierathice a lui Taylor: rândurile de birou și designul interior bazat pe eficiență. Ei au crezut, că un spațiu de birou ar trebui să se bazeze pe fluxul de interacțiune umană.

Rânduri de birou

Relația între Bürolandschaft din secolul al XX-lea și biroul modern secolului XXI-lea se află în faptul că ambele au parcurs o schimbare imensă (unul încă se află în această fază). Pe când în anii 1950 mediul de lucru s-a schimbat din cauza celui de al Doilea Război Mondial, în prezent acesta se schimbă într-un mod accelerator din cauza tehnologiei tot mai avansate și inovatoare. Într-un mod figurativ, scopul ambelor este demolarea barierelor figurative și literare dar și încurajarea flexibilității.  

Cum am putea implementa valorile Bürolandschaft-ului în viața de birou de zi cu zi?

Ca și cum în anii 1950 specialiștii căutau modalități noi de a lucra în Europa postbelică, acum căutăm o modalitate de a balansa tehnologia cu mediul fizic. Rolul Bürolandschaft-ului astăzi este de arăta importanța unui birou în era locurilor de muncă digitale. Iată câteva ideii: 

Modern office layout

1. Proximitatea virtuală

Comunicarea și colaborarea trebuie să există și atunci când colegii nu se află în același loc cu ajutorul tehnologiei moderne: conferințe video, mesaje instante.

2. Acces la informații

Egalitatea este o parte uriașă a Bürolandschaft-ului. Toată lumea trebuie să fie tratat egal, în acest sens fiecare persoană are acces liber la informații și are permisiunea să le utilizeze atunci când dorește.

3. Biroul la nevoile lucrătorilor

Muncitorii de birou au nevoie de diferite amenajări în funcție de ceea ce fac, tocmai de aceea este important ca un birou să aibă spații unde angajații pot lucra individual dar și spații dedicate pentru munca în echipă.

Idea de bază este aceeași în cele două tendințe: accentul cade asupra personalului, pentru că dacă ele se simt bine în atfmosfera creată la birou și sunt inspirați, performanța lor crește. 

Descoperă și cele mai performante scaune by Antares și găsește-ți scaunul de birou perfect pentru nevoile tale!