Limbajul trupului este strâns legat cu postură. Felul în care vă mișcați afectează modul în care vă văd alții dar și dispoziția voastră. Dar oare știați că poziția în care stați chiar poate să vă influențeze gândurile?

cum iti este afectata dispozitia in functie de cum stai

Continuăm tema anterioară, Ce dezvăluie despre tine poziția în care alegi să te așezi dar dintr-o parte puțin mai diferită. Acum vom discuta despre faptul că poziția în care stăm cum ne afectează modul în care ne gândim și atitudinea noastră. Deocamdată nu avem la dispoziție nici o dovadă care să ne arată că postura incorectă provoacă în mod direct probleme grave precum anxietatea sau depresia clinică, însă anumite cercetări au dovedit că poate mări simptomele acestor tulburări. 

Oboseala și deprimarea

Cercetările au dovedit că există o conexiune între postură slabă și oboseală. Acest lucru se poate observa clar în rândul persoanelor care au depresie. Într-un studiu care a apărut în Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry în 2017 au constatat că pacienții cu depresie ușoară până la moderată s-au simțit mai vigilent după ce au ținut spatele și umerii drept în timp ce stăteau și au raportat mai puțină anxietate. Într-un alt studiu publicat în jurnalul Biofeedback, au ieșit la aceeași concluzie: participanții care aveau o postură încovoiată s-au simțit mult mai deprimat. După schimbarea poziției la una mai dreaptă, perspectiva lor s-a schimbat și a crescut și nivelul lor de energie.

Steven D’Ambroso, medic de kinetoterapie afirmă că pe termen lung, postura incorectă poate crea stres inutil și încordarea mușchilor din jurul coloanei vertebrale, făcându-vă să vă simțiți obosit și iritat. Tocmai de aceea, menținerea unei posturi bune este deosebit de important pentru a va simți confident și bine în propria piele.

oboseala

Influențarea gândurilor

În momentul în care stați într-o poziție aplecată, într-un fel vă păziți corpul. Acesta poate însemna că nu sunteți deschiși la relații și la idei noi sau încercați să ascundeți ceva. William Smith, fiziolog, spune următorul “O mare parte din modul în care comunicăm este non-verbală și am observat că, dacă cineva are o postură încovoiată indică faptul că nu este dispusă să vorbească despre ceva.

Oare ați observat că atunci când vă simțiți trist adaptați o postură mai încovoiată, uitându-vă cu capul în jos? Deși este corect că stați astfel pentru că vă simțiți trist, de asemenea este adevărat că sunteți trist pentru că stați așa, spun oamenii de știință. Ideea principală este că mintea influențează modul în care corpul reacționează iar postura corpului influențează mintea, modul în care ne simțim. 

atitudine negativa vs pozitiva

În 2009, Richard Petty împreună cu alți cercetători, au instruit 71 de studenți, împărțite în trei grupe să stea la rând: drept, cu pieptul împins și încovoit cu capul în jos. În timp ce au stat în pozițiile descrise, au fost rugați să enumere trei trăsături pozitive sau negative pe care le consider contribuitoare, la  viitoarea performanță profesională. După acestea, studenții au fost rugați să participă la un sondaj, unde a trebuit să se auto-evalueze, ce cred ei, cum o să se descurcă ca și viitori profesioniști. Concluzia studiului a fost că evaluarea studenților era în strânsă legătură cu poziția în care au stat în timp ce completau formularul. Cei care au stat drept, într-o poziție confidentă au avut încredere în ceea ce au scris, fie trăsătură negativă sau pozitivă. Despre persoanele care au stat încovăite, într-o poziție mai puțin confidentă se poate spune exact opusul, ei nu au avut încredere în ceea ce au notat. 

Erik Pepper, profesor de psihologie la San Franciso State University, într-o serie de experimente a constatat că așezarea într-o poziție prăbușită, neputincioasă conduce la apărarea gândurilor și amintirilor negative, în timp ce așezarea într-o poziție dreaptă, puternică vă influențează să aveți gânduri și amintiri plăcute. “Emoțiile și gândurile ne afectează postura și nivelul de energie dar și invers, postura și energia ne afectează emoțiile și gândurile ", spune unul dintre studiile lui Pepper din 2012. Ca și cum fericirea duce la zâmbet dar și zâmbetul duce la fericire”, afirmă Richard Petty. 

Anxietate și depresia

Viața ședentară poate cauza anxietate și depresie. Acesta se poate întâmpla din cauzele următoare:

1. Sistemul nervos este stimulat constant în timp ce jucați un joc video, vă uitați la televizor sau dacă stați în fața calculatorului ore întregi, acesta se duce la creșterea riscului de anxietate

2. Persoanele care petrec majoritatea zilei așezat, au o condiție fizică mai puțin bună, prin urmare se simt neliniștiți și deprimați

3. Cei care stau în casă sau la birou toată ziua, nu au expunere la soare și interacțiuni sociale ceea ce duce la deficiență de vitamina D și sentimente de singurătate

Concluzia unui studiu publicat în jurnaulul Health Psychology era că persoanele care se simt stresate, pot lăsa această stare de spirit în urmă doar prin schimbarea poziției de ședere la una mai dreaptă. Tot în rândul persoanelor cu depresie, postura corectă poate să fie asociată cu imaginea corporală mai bună. 

anxietate

În general putem afirma că felul în care stăm ne afectează în niște moduri la care nici nu ne-am gândit până acum. Societatea modernă este modelată pentru stilul de viață ședentară, cu dezvoltarea technolgiei oamenii devin tot mai confortabili și încep să aibă o sănătate mentală puțin mai slabă. Această mentalitate trebuie neaparat schimbată. Începând cu niște schimbări mici, cum ar fi adoptarea unei posturi corecte, care o să vă aducă niște schimbări pozitive în viață. 

Sursă: www.health.com , www.fastcompany.com , www.sciencedaily.com